Vårt arbeid¶
Siste nytt¶
Den 31. oktober 2022 var FTBB invitert til audiens hos Hans Majestet Kongen. Vi benyttet anledningen til å overrekke det første eksemplaret av vår rapport om den pågående diskrimineringen av blinde og sterkt svaksynte elever i norsk skole.
Les rapporten vår HER.
Les vårt brev til Hans Majestet Kong Harald HER.
Nyhetssaker¶
21.03.2022 - Dagsrevyen 21 og nrk.no¶
FTBB belsyser behovet for en nasjonal godkjenningordning for digitale læremidler.
I dagens situasjon blir foresatte satt i en situasjon hvor de må klage til Diskrimineringsnemnda. Dette er en krevende og omfattende prosess som de færreste orker.
Kunnskapsdeparementet fraskriver seg ansvaret for blinde elevers tilgang til egnede læremidler.
Se reportasjen i videoen nedenfor:
.
Innslaget i Dagsrevyen 21 ble supplert med en sak på nrk.no. Her fikk vi belyst den lange behandlingstiden i Diskrimineringsnemnda og at Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen engasjerer seg i saken og kaller situasjonen uholdbar:
– Dette betyr at ungar får utdanning og læring sett på vent. Det er ikkje akseptabelt, seier Trettebergstuen.
– Eg vil ta kontakt med kommunal- og distriktsministeren samt kunnskapsministeren for å saman finne ei varig løysing for elevar med desse behova, seier Trettebergstuen.
16.12.2021 - Leserinnlegg i Budstikka¶
FTBB har fått sitt første leserinnlegg på trykk! Les innlegget i Budstikka.
Med tittelen Jo, Tonje Brenna – det er noe du kan gjøre, oppfordrer vi Kunnskapsminister Tonje Brenna til å ta ansvar og sørge for at blinde og sterkt svaksynte får egnede læremidler.
Leserinnlegget er basert på posten vi la ut på FTBBs page 04.12.2021. Les posten på Facebook HER.
04.12.2021 - Digitale læremidler for blinde på Lørdagsrevyen¶
I Lørdagsrevyen 4. desember møtte vi Julian og Sunniva, to blinde elever som strever med skolearbeidet siden de digitale læremidlene ikke er tilgjengelige med blindetekniske hjelpemidler.
Se reportasjen i videoen nedenfor:
29.09.2021 - Dagsnytt 18¶
I januar henvendte Siri seg til Likestillings- og Diskrimineringsombudet (LDO) hvor hun påpekte mangler i undervisningstilbudet til hennes 13 år gamle sønn.
Noen måneder senere sendte LDO et brev til Kunnskapsdepartementet (KD) hvor de uttrykte stor bekymring for situasjonen.
Saken ble belyst i NRKs Nyhetsmorgen og Siri ble invitert til å delta i en debatt i Dagsnytt 18 sammen med Eli Knøsen fra LDO og Anja Johansen fra KD.
Du kan se innslaget i videoen nedenfor:
Du kan lese brevene her:
Mette og Siri måtte selvsagt dokumentere det store øyeblikket med en selfie :-)
Skriftlige henvendelser¶
Juli 2022: Brev til kongen¶
Den 07. juli sendte vi brev til kong Harald.
Les brevet HER.
Juli 2022: Brev til KUD, KDD og KD¶
Den 6. juli sende vi følgende brev:
Kjære ansvarlige ministre,
Vi i foreningen “Foreldre til blinde barn” har i lang tid arbeidet for at barna våre skal få oppfylt sin rett til utdanning. Vi er nylig blitt oppmerksomme på at kun nettbaserte digitale læremidler er omfattet av forskriften for universell utforming av IKT-løsninger. Dette medfører at et betydelig antall digitale læremidler ikke er omfattet av forskriften.
Vi anser dette som et “arbeidsuhell” og ber om en snarlig tilbakemelding fra de ansvarlige ministre.
Les brevet HER.
Juli 2022: Tilsvar til KUD, KDD og KD¶
Den 1. juli sendt vi vårt tilsvar til departementenes svar på vår bekymringsmelding om den vedvarende manglende universelle utformingen av digitale læremidler og konsekvensene dette har for blinde og sterkt svaksynte barn.
Les brevet HER.
Juni 2022: Brev til Diskrimineringsnemnda¶
Den 22. juni sendte vi et brev til Diskrimineringsnemnda som oppsummerer våre erfaringer med saker våre medlemmer har klaget inn og forslag til hvordan Diskrimineringsnemnda kan endre sin praksis til å bedre ivareta klager.
Les brevet HER.
Kun få dager senere fikk vi svar fra Diskrimineringsnemnda. Les svaret HER.
Juni 2022: Barneombudet og LDO ber vi om et møte med utdannings- og forskningskomiteen¶
Retten til utdanning for barn med behov for tilrettelegging
Sammen med Likestillings- og diskrimineringsombudet ber vi om et møte med utdannings- og forskningskomiteen for å drøfte våre bekymringer for mangel på universelt utformede læremidler og det spesialpedagogiske tilbudet til barn og unge.
Les brevet HER.
April 2022: Bekymringsmelding til KD og KUD¶
Siden vi ikke kan se at våre varsler om den vedvarende manglende universelle utformingen av digitale læremidler og konsekvensene dette har for blinde og sterkt svaksynte barn sendte vi en bekymringsmelding til Kunnskapsdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet.
Utdanningsdirektoratet er godt kjent med den dårlige etterlevelsen av regelverket. Likevel er de nå i ferd med å tildele nye millioner til innkjøp av digitale læremidler som ikke er universelt utformet.
Det er svært graverende at brudd på Forskrift om universell utforming av IKT-løsninger kan pågå over lang tid uten at dette får konsekvenser for de ansvarlige parter eller at departementene tar det nødvendige ansvaret.
Elevgruppen blinde og sterkt svaksynte barn blir daglig diskriminert. Vi forventer at det settes i gang umiddelbare tiltak for å sikre blinde og sterkt svaksynte barns rett til et likeverdig utdannings- og opplæringstilbud.
Les hele brevet HER.
Den 23. mai fikk vi følgende svar. KD referer til de ansvarlige departementenes svar på brevet fra Barneombudet.
April 2022: Henvendelse til Riksrevisjonen¶
Den 18. april sendte vi et varsel til Riksrevisjonen hvor vi tipset dem om at Utdanningsdirektoratet bevilger tilskudd til innkjøp av digitale læremidler som ikke er universelt utformede.
Les hele brevet HER.
Mars 2022: Barneombudets brev til ansvarlige departement¶
Den 23.03.2022 sendte Barneombudet brev til:
- Kunnskapsdepartementet (KD)
- Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD)
- Kultur- og likestillingsdepartementet
Barneombudet plasserer ansvaret for manglende tilgang til læremidler hos Staten:
Tilgang til læremidler er en viktig forutsetning for at barn skal få realisert sin rett til utdanning, som følger av blant annet Grunnloven og Barnekonvensjonen. Staten har det overordnede ansvaret for at kommunene oppfyller barns rettigheter. Dersom lovgivning som beskytter barns rettigheter ikke blir fulgt innebærer dette at statlige myndigheter må vurdere ytterligere tiltak. FNs komite for rettighetene til personer med funksjonsnedsettelser har utrykt bekymring for at Norge mangler effektive gjennomføringstiltak for å sikre at lovkrav om universell utforming av IKT løsninger blir fulgt. Komitéen har anbefalt at Norge iverksetter særskilte og effektive tiltak, og fastsetter sanksjoner for manglende gjennomføringen av all lovgivning som tilrettelegger for tilgangen til informasjons- og kommunikasjonstjenester, herunder IKT-systemer.
Brevet avsluttes med følgende oppfordring:
Barneombudet oppfatter dette som en akutt situasjon som kan få svært store negative konsekvenser for barna det gjelder. Vi oppfordrer derfor departementene til å ta tak dette omgående, og imøteser en snarlig tilbakemelding på hvordan det kan settes inn tiltak for å sikre at alle elever får læremidlene de trenger.
Les hele brevet fra Barneombudet, datert 22.03.2022, HER.
Les svaret fra departementene, datert 09.05.2022, HER.
Departementene kommer ikke med noen kortsiktig løsning, så vi spurte Barneombudets tanker om svarbrevet. Les svaret vi fikk, datert 23.05.2022, HER.
Februar 2022: FTBBs brev til Utdanningsdirektoratet¶
Den 03.02.22 kontaktet vi Utdanningsdirektoratet i forbindelse med deres veilder om spesialundervisning, punkt 6.7 Foreldrenes adgang til å hente inn alternativ vurdering fra sakkyndig.
Utdanningsdirektoratet svarer følgende:
Alternativ vurdering fra sakkyndig
I enkelte saker kan foreldrene være uenige i den konklusjonen/ anbefalingen som PPT har kommet til. Det kan for eksempel skje i saker der helsemessige faktorer spiller inn, eller dersom det kreves særskilt kompetanse for å kunne utrede elevens behov på en forsvarlig måte. Dette skal PPT og skolen i utgangspunktet sikre, for eksempel gjennom å innhente spisskompetanse fra Statped eller andre. Det kan også være aktuelt å innhente helseopplysninger om eleven, dersom PPT eller skolen innhenter samtykke til det fra elevens foreldre.
Hvis foreldrene, til tross for dette, mener at viktige forhold omkring elevens behov ikke er kommet frem, har de anledning til å innhente en alternativ vurdering fra andre sakkyndige. Avhengig av elevens vansker og eventuelle diagnoser kan slike alternative vurderinger komme fra ulike spesialister (eventuelt fastlege) som kjenner elevens behov godt og som i noen tilfeller kan støtte foreldres synspunkter fra et faglig, sakkyndig ståsted. Det er denne muligheten vi påpeker i veilederens punkt 6.7.
Les svaret HER.
Utdanningsdirektoratets veileder for Spesialundervisning finner du HER.
November 2021: FTBBs brev til Kommunal- og distriktsdepartementet¶
I november 2021 sendte vi en henvendelse til Kommunal- og distriktsdepartementet med følgende spørsmål:
- Hva er årsaken til det er gitt fritak for WCAG krav som dekker blindes behov (synstolkning)?
- Hvilke tilsvarende suksesskriterier dere sikter til i formuleringen “(...) unntak for suksesskriteriene 1.2.3, 1.2.4 og 1.2.5, eller tilsvarende denne standard”?
- Hva tenker dere om at dagens digitale læremidler ikke fungerer for blinde?
Les brevene her:
September 2021: LDOs brev til Kunnskapsdepartementet¶
LDO har engasjert seg i saken vår og sendt brev til KD. Lese brevene her:
- 09.09.2021: Brevet fra LDO til KD
- 29.09.2021: Svaret fra KD til LDO
- 22.12.2021: Brevet fra LDO til KD
- 28.01.2022: Svaret fra KD til LDO
August 2021: Høringssvar på ny opplæringslov¶
Den 26.08.2021 sendte Kunnskapsdepartementet forslaget til ny opplæringslov og endringer i friskoleloven på høring, les mer HER.
FTBB benyttet anledningen til å gjøre Kunnskapsdepartementet oppmerksomme på hvor svake rettigheter blinde og sterkt svaksynte elever har siden det ikke stilles krav til dokumentert synspedagogisk kompetanse til pedagoger som underviser blinde og sterkt svaksynte elever og sammen med dagens situasjon med tanke på læremidler mener vi at elevgruppen vi representerer ikke blir tilstrekkelig ivaretatt. Les hele høringssvaret HER.
Høringssvaret fra Norges Blindeforbund finner du HER.
Møtevirksomhet¶
04.04.2022 - Innspillsmøte med kunnskapsministeren om ny strategi for digital kompetanse og infrastruktur¶
I dag deltok FTBB v/ Siri Smedsrud på et innspillsmøte i forbindelse med ny strategi for digital kompetanse og infrastruktur i regi av Kunnskapsdepartementet og Kommunenes Sentralforbund. Les mer om arrangementet HER.
Vi fikk 2 minutter og valgte å sette søkelys på at manglende universell utforming gjør at barna våre havner i et digitalt utenforskap i skolen. Vi mener det er behov for en nasjonal godkjenningsordning som sikrer universell utforming av digitale læremidler og at det stilles krav til synspedagogisk kompetanse hos lærerne som underviser barna våre.
Frist for å sende inn skriftlige innspill var 22. april 2022.
Les våre muntlige og skriftlige innspill HER.
18.03.2022 - Møte med Statped¶
Fredag 18. mars hadde tre representanter fra FTBB møte med Statped. Agendaen for møtet var:
- Hva skal til for å lykkes? Finnes det noen fellestrekk ved disse skolene?
- Læremidler og Statpeds rolle
- FTBB og brukermedvirkningssystemet i Statped
Les hele møtereferatet HER.
Presentasjonen om Statpeds rolle og mandat i forhold til læremidler er HER.
18.03.2022 - Møte med UDIR¶
FTBB hadde sitt første møte med UDIR den 9. november 2021 hvor vi fikk mulighet til å forklare hvilke konsekvenser manglende universell utforming av digitale læremidler har for våre barn. Det ble ikke tatt notater fra dette møtet, men da vi noen måneder senere hadde et oppfølgingsmøte tok vi notater.
Les vårt møtenotat HER.
17.02.2022 - Standard Morgen: Universell utforming av digitale læremidler¶
Den 17. februar ble det arrangert et informasjonsmøte Standard Norges komité for læringsteknologi, SN/K 186, er et naturlig samarbeidsforum for å etablere en slik beste praksis. Digitale læremidler må utformes etter lik forståelse og praksis blant private og statlige læremiddelleverandører.
FTBB v/Siri Smedsrud var invitert til å presentere brukerperspektivet for blinde og sterkt svaksynte elever. Les presentasjon vår HER.
Les mer og se opptaket HER.
11.01.2022 - Møte med Barneombudet¶
Sammen med Norges Blindeforbund og Norges Blindeforbunds Ungdom (NBFU) møtte vi tre representanter fra Barneombudet.
FTBB orienterte om skolehverdagen i grunnskolen, etterfulgt av NBFU som fortsatte med veien videre til videregående skole, høyere utdanning og arbeidsliv. Unge blinde får ikke tilretteleggingen de trenger og er reelt bekymret for at de får uføretrygd i 18-års gave.
Blindeforbundet oppsummerte og beskrev situasjonen i skolen som en krise som i hovedsak er forårsaket av at læremidlene ikke er tilgjengelige med blindetekniske hjelpemidler og at det ikke stilles krav til synspedagogisk kompetanse i skolene.
For noen år siden gjennomførte Blindeforbundet en undersøkelse som viser at 41% av blinde kvinner er uføre, de fleste blir uføre i ung alder. Basert på dagens krise i utdanningssektoren forventer vi en økning av uføretrygdede i årene framover.
Formålet med møtet var å undersøke om Barneombudet kan hjelpe oss i arbeidet med å få på plass:
- En nasjonal godkjenningsordning for digitale læremidler
- Lovfestet rett til synspedagogisk kompetanse i skolene
- Kompetansemål som ikke stiller krav til syn
Presentasjonen vi holdt finner du HER.
Resultat av møtet¶
Den 23.03.2022 sendte Barneombudet brev til:
- Kunnskapsdepartementet (KD)
- Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD)
- Kultur- og likestillingsdepartementet
Barneombudet plasserer ansvaret for manglende tilgang til læremidler hos Staten:
Tilgang til læremidler er en viktig forutsetning for at barn skal få realisert sin rett til utdanning, som følger av blant annet Grunnloven og Barnekonvensjonen. Staten har det overordnede ansvaret for at kommunene oppfyller barns rettigheter. Dersom lovgivning som beskytter barns rettigheter ikke blir fulgt innebærer dette at statlige myndigheter må vurdere ytterligere tiltak. FNs komite for rettighetene til personer med funksjonsnedsettelser har utrykt bekymring for at Norge mangler effektive gjennomføringstiltak for å sikre at lovkrav om universell utforming av IKT løsninger blir fulgt. Komitéen har anbefalt at Norge iverksetter særskilte og effektive tiltak, og fastsetter sanksjoner for manglende gjennomføringen av all lovgivning som tilrettelegger for tilgangen til informasjons- og kommunikasjonstjenester, herunder IKT-systemer.
Brevet avsluttes med følgende oppfordring:
Barneombudet oppfatter dette som en akutt situasjon som kan få svært store negative konsekvenser for barna det gjelder. Vi oppfordrer derfor departementene til å ta tak dette omgående, og imøteser en snarlig tilbakemelding på hvordan det kan settes inn tiltak for å sikre at alle elever får læremidlene de trenger.
Les hele brevet fra Barneombudet HER.
05.11.2021 - Møte med Elevkanalen¶
Mette og Siri var så heldige at vi fikk et møte med Yngvar Nordberg som jobber i Elevkanalen, tidligere TV2 Skole. Yngvar har vært engasjert i universell utforming lenge og han har mye kunnskap og et stort nettverk.
Elevkanalen lanserer snart en ny versjon av nettsidene som kan skreddersys brukeren.
De bruker Digjobb når de tester sine løsninger og ønsker flere blinde og svaksynte testere. Les mer om Digjobb HER.
Mette Bævre, Yngvar Nordberg og Siri Smedsrud
02.11.2021 - Møte med MediaLT¶
Mette, Gurli og Siri møtte MediaLT for å diskutere universell utforming av digitale læremidler.
FTBB ga en rask oppsummering av utfordringene barna våre står overfor knyttet til manglende tilgang til egnede læremidler og synspedagogisk kompetanse i skolene og hvordan vi som organisasjon jobber for å få til endringer.
MediaLT presenterte to prosjekter knyttet til universell utforming av læremidler hvor de har deltatt:
- Veileder for universelt utformet video i undervisningssektoren
- Sjekkliste for universell utforming av apper
Vi diskuterte ulike måter å få oppmerksomhet rundt læremiddelsituasjonen til blinde elever og hvordan vi kan arbeide sammen videre for å få skoleeiere, UU-tilsynet samt nasjonal og lokal politisk ledelse til å ta denne problemstillingen på alvor.
Et annet tema var mulige fremtidige samarbeidsprosjekter hvor MediaLT og FTBB går sammen om å søke midler til prosjekter knyttet til universell utforming av digitale læremidler.
Morten Rønqvist, Siri Smedsrud og Geir Lippestad
24.09.2021 - Presentasjon på Blindeforbundets Landsmøte¶
Den 24.09.2021 var Mette og Siri invitert til holde en presentasjon på Blindeforbundets Landsmøte om hvorfor vi mener det er behov for egne læreplaner for blinde.
Presentasjonen, inklusiv våre notater, kan du lese HER.
Uttalelser vedtatt på Norges Blindeforbunds landsmøte 2021¶
Under Norges Blindeforbunds landsmøte på Hurdal syn- og mestringssenter 23. til 26. september 2021, vedtok landsmøtet følgende uttalelse vedrørende egne læreplaner for blinde og svaksynte:
Egne læreplaner for svaksynte og blinde elever
Norges Blindeforbund krever at det snarest utredes om egne læreplaner kan ivareta og kvalitetssikre måloppnåelse for svaksynte og blinde elever.
Enkelte av kompetansemålene i de nye lærerplanene, som er kalt fagfornyelsen, er utformet på en slik måte at det ikke vil være mulig for svaksynte og blinde elever å nå kompetansemålene, siden de forutsetter bruk av syn. Vurderingskriteriene i de ulike fagene åpner ikke for individuelle tilpasninger.
Svaksynte og blinde elever må bli gitt mulighet til å hevde seg på lik linje med seende elever på sitt alderstrinn. Det er diskriminerende at svaksynte og blinde elever ikke blir gitt samme mulighet til å utnytte sin lovmessige rett til opplæring.
Svaksynte og blinde elever må få opplæring i punktskrift, mobilitet, kompenserende teknikker, aktiviteter i dagliglivet (ADL), hjelpemidler og PC på en hensiktsmessig måte for å kunne nå kompetansemålene. Opplæringslovens §§ 2-14 og 3 10 må videreføres i en eventuelt ny lov.
Alle vedtatte uttalelser finner du HER.