Om oss
Organisasjonen Foreldre til blinde barn ble stiftet 20.08.2021 av fire foreldre. Vi jobber for saker som fremmer blinde barns rettigheter, med et særlig fokus på skole og utdanning samt sosial inkludering.
Mange blinde elever i norsk skole får ikke utdanningen de etter loven har rett til. Vi ønsker at alle blinde elever skal få likeverdige opplærings- og utdanningsmuligheter - uavhengig av geografisk tilhørighet, hver enkelt lærers kompetanse og påtrykk fra foreldre - fra første til siste skoledag.
Skolehverdagen må tilrettelegges slik at blinde barn inkluderes.
Styret består av følgende medlemmer:
- Mette Bævre Styreleder
- Gurli Bosch Styremedlem
- Siri Smedsrud Styremedlem
- Elin Larne Styremedlem
- Kjell Arne Berge Vara
Ønsker du å støtte oss kan du gi en gave på Vippsnummer 709900 eller kontonummer 1506.69.48274. Marker gjerne med “Støtte”.
Følg oss i sosiale medier¶
Vi legger ut aktuelle saker på vår Facebook side ftbb.norge.
Kontakt oss¶
Generelle henvendelser kan sendes til oss på post@ftbb.no.
Kontaktinformasjon til styremedlemmene:
- Mette Bævre mette@ftbb.no
- Gurli Bosch gurli@ftbb.no
- Siri Smedsrud siri@ftbb.no
- Elin Larne elin@ftbb.no
- Kjell Arne Berge kjell.arne@ftbb.no
Vedtekter¶
§ 1 Formål
“Foreldre til blinde barn” er en interesseorganisasjon for foreldre til blinde barn.
Foreningen skal:
- Jobbe for å fremme blinde barns rettigheter, med særlig fokus på skole og utdanning samt sosial inkludering.
- Fungere som et kontaktnettverk og samarbeidsforum for foreldre til blinde barn.
§ 2 Organisatorisk tilknytning
“Foreldre til blinde barn” er en frittstående interesseorganisasjon, uten binding til andre organisasjoner.
§ 3 Medlemmer
Medlemskap i “Foreldre til blinde barn” er åpent for alle foreldre til blinde i Norge. Støttemedlemskap vil også gjøres tilgjengelig.
§ 4 Stemmerett og valgbarhet
Alle medlemmer har stemmerett og er valgbare til tillitsverv i foreningen.
§ 5 Kontingent
Kontingenten fastsettes av årsmøtet og betales forskuddsvis.
Medlemmer som skylder kontingent for mer enn ett år, har ikke stemmerett eller andre rettigheter, og kan av styret strykes av som medlem av foreningen. Strykes et medlem, kan det ikke tas opp igjen før skyldig kontingent er betalt.
§ 6 Tillitsvalgtes godtgjørelse
Tillitsvalgte kan motta rimelig honorar for sitt arbeid samt refusjon for faktiske utgifter, inkludert tapt arbeidsfortjeneste. Utgifter til godtgjørelse og refusjon for faktiske utgifter skal fremgå av budsjett og regnskap. Retningslinjer utarbeides av styret.
§ 7 Årsmøte
Årsmøtet er “Foreldre til blinde barn”s høyeste myndighet. Årsmøtet holdes hvert år innen slutten av mars og innkalles av styret med 1 måneds varsel med skriftlig melding til medlemmene. Forslag som skal behandles på årsmøtet skal være sendt til styret senest 2 uker før årsmøtet. Fullstendig saksliste må være tilgjengelig for medlemmene senest 1 uke før årsmøtet.
Alle medlemmer har adgang til årsmøtet. Årsmøtet kan invitere andre personer og/eller media til å være tilstede.
Årsmøtet er vedtaksført med det antall stemmer som møter. Ingen har mer enn en stemme, og stemmegivning kan ikke skje med fullmakt. Med mindre annet er bestemt skal et vedtak for å være gyldig være truffet med alminnelig flertall av de avgitte stemmene. Blanke stemmer skal anses som ikke avgitt.
§ 8 Årsmøtets oppgaver
Årsmøtet skal:
- Behandle “Foreldre til blinde barn”s årsmelding
- Behandle “Foreldre til blinde barn”s regnskap i revidert stand
- Behandle innkomne forslag
- Fastsette kontingenten
- Vedta “Foreldre til blinde barn”s budsjett
- Velge styremedlemmer og valgkomite
§ 9 Ekstraordinære årsmøter
Ekstraordinære årsmøter holdes når styret bestemmer det, eller minst en tredjedel av de stemmeberettigede medlemmene krever det.
Møteinnkallelse og vedtak skjer etter samme regler som for ordinære årsmøter
§ 10 Styret
“Foreldre til blinde barn” ledes av styret som er høyeste myndighet mellom årsmøtene.
Styret skal:
- Iverksette årsmøtets bestemmelser
- Oppnevne etter behov komiteer/utvalg/personer for spesielle oppgaver og utarbeide instruks for disse
- Administrere og føre nødvendig kontroll med “Foreldre til blinde barn” økonomi og eiendeler i henhold til de til enhver tid gjeldende instrukser og bestemmelser
- Representere “Foreldre til blinde barn” utad
Leder innkaller til styremøter ved behov. Styret er vedtaksført når et flertall av styrets medlemmer er til stede. Vedtak fattes med flertall av de avgitte stemmene. Ved stemmelikhet gjelder det som styrelederen, eller stedfortreder utpekt av styreleder, har stemt for.
§ 11 Grupper/avdelinger
“Foreldre til blinde barn” kan organiseres med avdelinger og/eller grupper. Disse kan ledes av oppnevnte tillitspersoner. “Foreldre til blinde barn”s styre bestemmer opprettelsen av avdelinger/grupper, og hvordan disse skal organiseres og ledes. Styret har plikt overfor årsmøtet til å rapportere om aktivitet i de ulike avdelinger/grupper.
For avdelinger/gruppers økonomiske forpliktelser hefter hele “Foreldre til blinde barn”, og avdelinger/grupper kan ikke inngå avtaler eller representere “Foreldre til blinde barn” utad uten styrets godkjennelse.
§ 12 Vedtektsendringer
Endringer i disse vedtekter kan bare foretas på ordinært eller ekstraordinært årsmøte etter å ha vært på sakslisten, og det kreves 2/3 flertall av de avgitte stemmene.
§ 13 Oppløsning
Oppløsning av “Foreldre til blinde barn” kan bare behandles på ordinært årsmøte. Blir oppløsning vedtatt med minst 2/3 flertall, innkalles ekstraordinært årsmøte 3 måneder senere. For at oppløsning skal skje må vedtaket her gjentas med 2/3 flertall.
Våre hovedsaker¶
Kortsiktige målsettinger¶
Mange blinde elever har en unødvendig krevende skolehverdag og det trengs en umiddelbar forbedring.
På kort sikt ønsker vi derfor:
- å opplyse alle våre medlemmer om §18 og §21 i Likestillings- og diskrimineringsloven slik at de er klar over at retten til tilrettelegging og universelt utformede læremidler.
- å gjøre Kunnskapsdepartementet oppmerksomme på at Statpeds veiledning til skolene i mange tilfeller ikke er tilstrekkelig. Kommunene må bli pålagt å følge rådene de får fra Statped med tanke på kompetanseheving hos lærerne og tilrettelegging for den blinde eleven.
- å gjøre Kunnskapsdepartementet oppmerksomme på at siden Statped jobber på oppdrag fra skolene, og det er lærerne som bestemmer hva de ønsker veiledning på, blir ikke elevens stemme hørt. Fokuset må flyttes fra skolens ønsker til elevens behov ved at Statpeds mandat må utvides til at de også får ansvaret med å se til at blinde elever får et tilstrekkelig tilpasset undervisningstilbud.
- å gjøre Kunnskapsdepartementet oppmerksomme på at mange lærere som underviser blinde elever ikke har tilstrekkelig kompetanse slik at de kan gi eleven et tilfredsstillende opplæringstilbud.
- å gjøre Kunnskapsdepartementet oppmerksomme på at det finnes mange tilfeller av brudd på §18 og §21 i Likestillings- og diskrimineringsloven.
- å utfordre Statped til standardisere veiledningen de gir på emner i læreplanen som ikke er egnet for blinde, som f.eks. stavskrift/løkkeskrift.
Langsiktige målsetninger¶
Vi ønsker å sikre at alle blinde elever får et tilfredsstillende utdanningstilbud - uavhengig av geografisk tilhørighet, hver enkelt lærers kompetanse og påtrykk fra foreldre - fra første til siste skoledag.
For å få til dette mener vi det er behov for:
- Egne læreplaner for blinde elever med egnede evalueringskriterier og kompetansemål.
- Krav til dokumentert kompetanse hos lærere som underviser blinde.
- Skjerpede krav til universelt utforming av IKT-løsninger som brukes i skolen slik at de fungerer hensiktsmessig for blinde elever. Utviklerne må lage brukermanual, demo-video eller liknende som viser hvordan løsningen fungerer.
- At blinde elever får assistent ved SFO/AKS for sosial inkludering i klassemiljøet.
I overgangsperioden mener vi at alle blinde elever bør få innvilget spesialundervisning i alle fag.